Bli en energismart student!

Her er fem tips til deg som student som er bra for både lommeboka og miljøet.

energismart student

Høyere strømpriser gir trangere studentøkonomi. Med enkle grep kan du holde kostnadene nede, uten å ofre innekomforten.

Ved å bruke mindre strøm i boligen din blir det også mer strøm til å erstatte fossil energi i industrien og i transportsektoren. Siden også fornybar energi har en miljøkostnad i form av store utbygginger i natur, er alt du gjør som reduserer energibruk positivt for miljøet. Her er fem enkle grep som du som student enkelt kan gjøre, og med det spare både natur, klima og penger. Vinn-vinn, kaller vi det! 

1. Senk innetemperaturen 

Oppvarming av boligen din står for 40-80 prosent av strømforbruket. Du sparer fem prosent av oppvarmingsbehovet per grad du senker. Senker du to grader har du senket oppvarmingsbehovet med ti prosent. Avhengig av prisen på strøm kan det være mye å spare! Andre tiltak er å slå av varmen i rom som ikke trenger oppvarming eller som ikke er i bruk. Her finnes det smarte løsninger! Du kan kjøpe en termostat eller en timer som gjør det automatisk ved en bestemt temperatur, eller til bestemte tider. Disse koster en halv hundrelapp eller deromkring. I tillegg finnes det ovner som kan styre fra en app. 

2. Sjokkluft!

Å ha et vindu åpent over lang tid suger mye energi i form av oppvarmet luft. Det er mye mer energieffektivt å ha flere åpne vinduer og dører over kort tid. Da skifter du ut all luften uten at rommet rekker å kjøles ned. Er det mye trekk fra vinduer og dører, kan det hjelpe å bytte tetningslister.

3. Dusj kortere!

Oppvarming av vann er energikrevende, og i en bolig er varmtvannsforbruket nest mest energikrevende etter oppvarming av selve boligen. Hvor mange liter per minutt dusjen drar avgjør hvor mye energi en dusj forbruker. En sparedusj koster lite og bruker halvparten av en vanlig dusj på samme tid. En dusj bør bruke under 10 liter/min.

4. Velg riktig strømleverandør

Dette tipset går på opphavet til strømmen. Noe strøm er produsert med fornybar energi noe er laget med kull og gass. Naturvernforbundet anbefaler kraftselskap med en avtale som gir opprinnelsesgaranti til alle sine abonnenter uten ekstra betaling. Spør din strømleverandør om dette, da sender du dem et signal om at vi ønsker strøm fra fornybare energikilder til alle og ikke bare for spesielt interesserte.

5. Stand-by-forbruket 

Når elektroniske ting står på, drar det strøm. Slå PCen, kaffeautomaten og oppvaskinen helt av når du ikke bruker det. Ikke minst er dette et godt brannsikringstiltak!

Naturvernforbundet jobber for at all menneskelig aktivitet skjer i balanse med naturen. Vi har studentlag over hele landet. Vil du bli med? Her finner du informasjon om hvordan du kan bli med i ditt nærmeste studentlag.