Energieffektiv belysning

Med enkle grep kan halvere energiforbruket til belysning. Du kommer ofte langt med å velge energismarte lyspærer og litt planlegging.

moderne hus energieffektivtGetty Images/iStockphoto

Javisst, en lampe er gjerne mye mer enn bare belysning og energi. Samtidig er det jo lyset som lampen gir som er det viktigste. Selv om de energisløsende glødepærene er ute bruker vi fremdeles en betydelig energimengde på belysning, og som regel mye mer enn vi trenger.

Ønsker du å redusere mengden energi du bruker på lamper og belysning? Da handler tiltakene både om hvilke lyspærer dere har, hvordan rommene blir brukt og hvilket lysbehov dere har, og hvordan dere styrer bruken av lys hos dere. LED-pærer er generelt sett mer effektive enn andre pærer

Derfor er det viktig å ha tenkt gjennom på forhånd hvilke behov dere har i ulike rom før dere bestemmer dere for hvordan belysningen bør være, og hvilke typer lamper dere egentlig trenger.

Generelt sett vil LED-pærer både være de mest effektive og holdbare, men koster gjerne litt mer å kjøpe inn.

Hvor mye kan du spare?

Hvor mye du kan spare er avhengig av mange faktorer, men en familie i en gjennomsnittlig enebolig kan spare rundt 1000 kWh i året på smartere lysbruk.

Hva bør du gjøre?

Har du lyst til å bruke mindre energi på belysning? Her er fem ting du kan gjøre for å kommei gang.

1. Slukk lyset 

Ofte kan det enkleste være det beste. Husk å slukke lyset i de rommene du ikke oppholder deg i. Alltid! Vi nordmenn er kjent for å lyse opp rom vi ikke lenger oppholder oss i.

2. Velg mer energismarte lyspærer

Når lyspærene dine må byttes – sørg for å velge de mest energismarte alternativene. Før var lyspærer angitt med watt. På dagens lyspærer er det lumen (lm) du bør se etter. Lumen angir lysflyten, eller hvor mye lys en lyspære gir. Jo fler lumen pr watt, jo mer lys får du pr kWh.

Lyspærer er energimerket. Ønsker du å gjøre et mest mulig energismart valg? Da bør du velge lyspærer med A og flest mulig plusser i etterkant. Som regel vil LED-pærer bruke mindre energi enn andre sparepærer.

3. Planlegg bedre

For mange vil det være energismart å lage en enkel belysningsplan. Det gir deg en anledning til å tenke gjennom hvordan de ulike rommene i boligen brukes, og hvilke ulike behov du har for lys og belysning i forskjellige rom.

Som regel vil det være smart å legge opp til en grunnbelysning i hvert enkelt rom som kan passe til de fleste formål, og tilpasse med ekstra lyskilder der hvor du trenger godt arbeidslys. Dimbare pærer gjør det enkelt å redusere lysmengden når du ønsker en annen stemning i rommet, men det er også mulig å skape den koselige stemningen på andre måter.

Mange elektrikere har mye erfaring med lys og lysplanlegging, og vil kunne gi deg gode tips og råd når det gjelder hvordan du bør planlegge og legge opp belysningen i boligen din. Da kan det være naturlig at man samtidig legger opp et system for styring av lys.

4. Styr lyset

Er du en av dem som glemmer å skru av lyset? Da vil du gjennom året kaste mye energi og penger ut vinduet. Dette er det enkelt å unngå med lysstyring.

Lysstyring kan gjøres enkelt – gjennom å ta i bruk timere, hovedbrytere og bevegelsessensorer. Men det kan også gjøres mer omfattende gjennom et helhetlig system f. eks med faste programmerte innstillinger for belysning, eller behovsstyring av lys basert på f.eks dagslys.