Energistyring

Glemmer du å slå av lys og apparater? Lar du varmeovnene stå på i hele huset og døgnet rundt? La et energistyringssystem kan gjøre jobben for deg, så unngår du å bruke mer energi enn du faktisk trenger.

EnergistyringGetty Images/iStockphoto

Ja, det er faktisk mulig å styre og automatisere mange av boligens funksjoner gjennom et styringssystem. Alt fra lys, ventilasjon og varme til musikk, apparater og dørlåser kan i prinsippet styres. Gjennom brytere, og apper som ekelt kan lastes ned for både smarttelefon og nettbrett er det blitt enkelt å ta kontroll over boligen og energiforbruket.

Er du en av dem som lar varmeovnene stå på, som glemmer å slå av lys og  har apparatene konsekvent i standbymodus? Da kan et styringssystem være et viktig energitiltak for deg. Spesielt hvis du i tillegg har en forkjærlighet for teknologi, digitalisering og automatisering.

Det er flere forskjellige systemer og løsninger på markedet tilpasset de fleste behov. 

I løpet av 2019 skal alle boliger ha fått installert en ny energimåler. Det kan være smart at systemet kommuniserer med måleren. I fremtiden vil du måtte betale ikke bare for den energimengden du bruker, men også for den effekten du tar ut. Dette vil gjøre mer avanserte energistyringsystemer mer aktuelle i nær fremtid.

Passer det for deg?

  • Du har lyst til å redusere energiforbruket ditt.
  • Du ønsker bedre oversikt over energiforbruket.
  • Du ønsker et enklere og mer komfortabelt hverdagsliv.
  • Du er opptatt av automatisering og teknologi, og er interessert i nye løsninger.
  • Dere har planer om å automatisere/styre andre deler av huset uansett.
  • Dere skal uansett oppgradere det elektriske anlegget i boligen.

 

Hvor mye kan du spare?

  • Prisen på et energistyringssystem varierer mye, og avhenger av hvor omfattende systemet skal være. Enkle timere og termostater koster lite, mens komplekse smarthusløsninger der varme, lys, ventilasjon, sikkerhet og multimedia er integrert koster en god del mer. 
  • For noen familier er det mye energi og penger å spare på å styre energiforbruket, mens i andre familier er det lite å hente
  • Et system som styrer ventilasjon, lys og varme vil kunne redusere energiforbruket med rundt 25 kWh/m2/år, og kan utgjøre over 4 000 kWh i året i en typisk enebolig.  

Slik går du frem

  • Få oversikt over hvike tiltak du må gjøre i boligen fremover, og om det eventuelt er andre energitiltak du bør prioritere først. Er dere en familie som har behov for et slikt styringssytem, eller skrur dere stort sett av varme og lys i rom som ikke er i bruk?
  • Gjør en vurdering av hvor omfattende energistyring dere trenger og ønsker. For noen kan enkle timere og termostater være tilstrekkelig, mens i andre familier vil det være mest naturlig å styre varme, belysning og ventilasjon og elbil-lading, mens den teknisk interesserte kanskje vil styre mye mer, som musikk,  multimedia, apparater og dørlåser. 
  • Den enkleste varianten av timere og termostater kjøper og monterer du enkelt selv. For de mer avanserte løsningene er det lurt å ta kontakt med et elekrikerfirma, eller noen andre som er gode på styring og automasjon for å hjelpe deg å utforme, bestille og installere et system som passer for dere.