Spar på varmtvannet

Det er smart å spare på varmtvannet. Energieffektivt utstyr kan redusere vannforbruket ditt med over 40 %, men den aller viktigste jobben gjør du selv.

spar på vannet, bruker vann på kjøkkenetGetty Images

I mange land er det et mål i seg selv å velge utstyr som reduserer vannforbruket, men her i landet er vi mest opptatt av potensialet dette utstyret gir for energisparing. Når vi snakker om vannsparing har også den enkeltes holdninger, og kanskje først og fremst handlinger stor betydning.

Du redder ikke klimaet eller miljøet ved å redusere vannforbruket ditt alene, men sammen med de andre energismarte tiltakene du gjør kan resultatet bli betydelig. 

Hvor mye sparer du på å spare på vannet?

Nøyaktig hvor mye du vil spare vil variere, men en helt gjennomsnittlig familie i en helt gjennomsnittlig bolig kan spare rundt 1900 kWh i året ved å installere vannsparende utstyr og implementere en mer vannsparende livsstil. 

Hva gjør du når du vil redusere vannforbruket?

Her er noen tips til hva du kan gjøre for å bruke mindre varmtvann:

1. Lev mer vannsparende

Mange av oss har et stort forbedringspotensiale når det gjelder å redusere vannforbruket.

Dusjing er både viktig og deilig. I tillegg er det som regel en av hovedkildene til varmtvannsforbruket ditt. Kutter du ned på antallet dusjer og hvor mange minutter i dusjen du unner deg, vil du se at det slår positivt ut på strømregningen.

I tillegg kan du gjerne ta færre karbad og bli flinkere til å skru av kranene, også under innsåping når du dusjer, mens du pusser tennene, eller vasker opp kjelene.

Vannsparing handler også om å fylle opp, og kjøre færre maskiner med kles- og oppvask, og det kan handle om å samle opp regnvann og for hagebruk om sommeren.

2. Velg vannsparende utstyr

Det kan også være et stort poeng å velge vannsparende utstyr. Dette er, med unntak av hvitevarer, utstyr som koster lite, og som kan ha en betydelig effekt på energiforbruket ditt. 

Sparedusj

Fordi dusjen er det stedet i huset med størst varmtvannsforbruk er det fornuftig å starte der. Trenger du nytt dusjhode – se etter en sparedusj. For de fleste vil en sparedusj nesten halvvere vannforbruket til dusjing. Det gir energikutt og lavere strømregning.

En sparedusj bruker mindre enn 10 sekunder på å fylle 10 liter vann, men de mest effektive sparedusjene ligger på under 6 liter i minuttet. Sammenligner du med de eldste dusjhodene som brukte 24 liter per minutt, er dette en stor forbedring. 

Har du akkurat kjøpt nytt dusjhode kan det også være mulig å redusere vannmengden til dusjen gjennom å montere en vannmengdebegrenser mellom dusjslangen og armaturet.

Vannsparing på andre armaturer

Skal du kjøpe nye tappekraner på bad eller kjøkken bør du også se og spørre etter produkter med lavt vannforbruk og vannmengdebegrenser. De finnes nemlig. Det er også mulig å sette inn vannsparedyser eller vannmengdebegrenser i de tappekranene du allerede har.

Vannsparedyser er utformet for å passe på eksisterende tappekraner. Derfor er det også raskt og enkelt å bytte ut, og ofte kan det gjøres helt uten redskaper eller med en skiftenøkkel eller rørtang. Du skrur av den nederste delen ved tuten på tappekranen, dysen, sørger for å fjerne pakningen, og skrur deretter den nye vannsparedysen på.

Energieffektive hvitevarer

Energieffektive hvitevarer – som vaskemaskin og oppvaskmaskin bruker både mindre vann og mindre energi. Moderne vaskemaskiner bruker cirka 60 liter vann per vask, mens det tidligere var vanlig med vannforbruk rundt 200 liter per vask. De aller beste har under 50 l vannforbruk på standard vask. Skal du kjøpe ny vaske- eller oppvaskmaskin bør du velge en maskin med et så godt energimerke som mulig.

Dersom du vil tilrettelegge for utnyttelse av fornybar energi kan du i tillegg velge en maskin som kan kobles til varmt vann i tillegg til kaldt vann. Da kan du la den vannbårne oppvarmingsløsningen din varme vannet som hvitevarene dine trenger også.