Tips til strømsparing

Nå er det mange som har lave temperaturer hjemme og skyhøye strømpriser. Bor du kanskje i et gammelt hus, og sliter med å holde temperaturen oppe uten å bruke for mye strøm? Her er noen tips til hva du kan gjøre.

Soloppgang byen varme

Gamle hus er mindre energieffektive enn nyere hus. Varme lekker gjennom gamle vinduer, vegger og tak. Nå når det er så kaldt er det lite hensiktsmessig å starte utvendig etterisolering. Det er noe man bør ta tak i når det er varmere i været. 

Direktoratet for byggkvalitet har laget noen tips til hva man kan gjøre på kortere sikt og når det er kaldt i været som nå.

Bytt tetningslistene

Med årene kan både vinduer og dører bevege seg og bli skjeve. Gamle tetningslister rundt vinduer og dører kan bli både morkne og sprø, dermed vil kulde slippe inn. Er det lenge siden sist du skiftet tetningslister eller det trekker rundt vinduer og dører, er dette noe du bør starte med. Hvis du ikke har tetningslister, bør du montere det.

Tetningslistene finnes i flere størrelser og er laget av ulikt materiale og har dermed varierende holdbarhet. Sjekk hvor store sprekkene er før du kjøper tetningslisten. Spør i butikken slik at du får den tetningslisten som passer best hos deg.

Etterisoler rundt vinduene

Dersom det fortsatt trekker fra vinduet så kan det være at du har for lite isolasjon rundt vindusrammen. Da bør du fjerne listene rundt vinduet og legge på ekstra isolasjon. Dytt inn strimler med isolasjon slik at det blir tett, men ikke stapp for hardt. Du bør også sette på tape eller vindsperre utenpå isolasjonen. Dette vil gi god beskyttelse mot trekk. Deretter setter du på plass vinduslistene igjen.  

Etterisoler kaldloftet

Mange av oss har kaldloft med lite eller ingen isolasjon. Et av de enkleste og mest effektive tiltakene du kan gjøre for å få det varmere inne er å etterisolere kaldloftet.

Du ruller rett og slett ut isolasjonsmatter over bjelkelaget. Er det allerede isolasjon på kaldloftet, kan den ligge dersom den ser fin ut, men bør skiftes dersom den har fått skader eller er flatklemt. Husk at isolasjonen ikke skal gå helt ut til veggen eller taket. Det skal være en glippe ytterst slik at det kommer frisk luft inn på kaldloftet.

Installer varmepumpe

En varmepumpe er en effektiv måte å varme opp boligen på. Den vil ikke fjerne trekken i huset, så for at den skal ha best mulig effekt bør du tette varmelekkasjene, slik vi har beskrevet over.

Varmepumpen koster deg litt i innkjøp og montering, men vil gi deg reduserte fyringsutgifter på sikt og er et rimeligere tiltak enn å etterisolere huset.

Det finnes flere typer varmepumpe. Felles for alle er at de må monteres av en godkjent installatør. Spør installatøren om hvor du bør plassere innedelen slik at du sikrer god sirkulasjon av luften og dermed får varmet opp mest mulig av arealet i boligen. Utedelen av varmepumpen må være tilpasset vintertemperaturene der du bor.

Her finner du en oversikt over de mest energieffektive varmepumpene.

Be om dokumentasjon

Husk å be montøren om dokumentasjon både på varmepumpen og på selve monteringsarbeidet. Dokumentasjonen er nyttig ved service og vedlikehold av varmepumpen, dersom du skal melde en skade til forsikringsselskapet eller for verdifastsettelsen av boligen din. Dersom dokumentasjonen er digital, bør du laste den opp i Boligmappa eller en annen digital løsning.

Ønsker du flere oppussingsråd, kan du lese mer på her på energismart.no eller på Direktoratet for Byggkvalitet sine sider smartereoppussing.no