Vedlikehold varmepumpen

Sjekk ut våre fire tips til hvordan du vedlikeholder varmepumpen din.

vedlikehold varmepumpen

En varmepumpe krever ikke mye vedlikehold, men følger du disse vedlikeholdsrådene får du en varmepumpe som både fungerer bedre og yter bedre.

1. Les bruksanvisningen 

Mange av oss ser på bruksanvisninger som et nødvendig onde. Likevel finner du viktig informasjon der både om hvordan du skal vedlikeholde varmepumpen din og hvordan du sikrer mest mulig energieffektiv drift. Du finner også tips til hvordan du velger smarte innstillinger sånn at varmepumpedriften passer til ditt forbruksmønster.

Dette er informasjon det er vel verdt å få med seg, og som kan spare deg for frustrasjon og arbeid senere!

2. Rengjør innedelen

I varmepumpens innedel sitter det støvfilter som samler opp og hindrer husstøvet i å komme inn i varmepumpen din, og deretter spres videre. Dette filteret må du rengjøre jevnlig. Helst en gang i måneden, og gjerne så mye som annen hver uke, særlig i pollensesongen.

Disse støvfiltrene finner du rett innenfor dekselet på innedelen. Skru av varmepumpen før du åpner dekselet. Vanligvis løsnes det på begge sider før det kan vippes opp, eller det kan løsnes med en skyveknapp. 

Ta filtrene ut og rengjør dem med støvsugeren, eller eventuelt ved å vaske dem. Sjekk produsentens anbefaling, og ikke glem å rengjøre begge sider. Er filteret vasket må det være helt tørt før du setter det tilbake i varmepumpen. 

Støvsug også lamellene bak støvfilteret en gang i blant, men vær forsiktig så du ikke skader dem.

3. Pass på utedelen

Det er gjennom utedelen at varmepumpen henter energien. Sjekk at ikke kvist, løv og annet rusk og rask samler seg på utedelen i sommehalvåret, og sørg for at vann fra avriming av varmepumpen om vinteren blir ført bort. Egne «varmepumpehus» kan kjøpes eller bygges, og beskytter utedelen mot været uten at det går på bekostning av effektiviteten.

Ikke bruk hageslange eller høytrykkspyler. Bestill heller service når det er på tide å rengjøre utedelen – eller følg produsentens ansvisning hvis du planlegger å gjøre det selv.

4. Ha jevnlig service

Varmepumper er ganske komplekse, og det er en del forutsetninger som skal være tilstede for at de skal fungere optimalt. Derfor er det lurt å få utført service jevnlig. Rens og rengjøring av både inne og utedel, og kontroll av trykk og lekkasjesøk er typiske oppgaver som blir utført på en varmepumpeservice.

Varmepumpemontøren kan som regel også tilby å utføre service på varmepumpen din.