Vedlikehold ventilasjonsanlegget

Har du balansert ventilasjon i boligen? Da må du også huske på å vedlikeholde det. Her viser vi deg hvordan du vedlikeholder det balanserte ventilasjonsanlegget ditt.

vedlikeholde ventilasjonsanlegget

Et balansert ventilasjonsanlegg krever ikke mye vedlikehold, men for at det skal gjøre den jobben du ønsker – nemlig å gi deg frisk luft på en mest mulig energieffektiv måte må du ikke glemme å vedlikeholde det. Her er de 2 tingene du må huske på:

1. Bytt filtre jevnlig

I et balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning er det to filter. Det ene filtrerer uteluften på vei inn til boligen mens det andre filtrerer inneluften. Begge filtrene bør byttes minst en gang i året. Bor du rett i nærheten av en forurensende vei, eller et område med dårlig luftkvalitet bør du bytte filter oftere.

Om våren kommer det ekstra mye støv og pollen i filtrene. Derfor kan det være smart å bytte filtrene når pollensesongen er over.

Sånn går du frem for å bytte filter i ventilasjonsanlegget:

  1. Kjøp/Bestill nytt filter. Du vil finne produsent, type og modell på ventilasjonsaggregatet, eller i dokumentasjonen. Du kan også inngå en abonnementsavtale med leverandøren din. Da får du nye filter tilsendt automatisk.
  2. Ta ut støpselet sånn at ventilasjonsanlegget stopper.
  3. Fjern deretter dekselet som dekker fremsiden av ventilasjonsaggregatet.
  4. Fjern de gamle filterposene.
  5. Støvsug ventilasjonskamrene forsiktig hvis de er støvete.
  6. Sett i de nye ventilasjonsfiltrene. De nye filterposene skal plasseres på samme sted som de gamle.
  7. Fest dekselet, og sett til slutt i støpselet. 


2. Rens ventilasjonskanalene og kontroller anlegget

Selv om du bytter filter jevnlig vil det over tid samle seg opp partikler og støv inne i ventilasjonskanalene. Et ventilasjonsfirma kan enkelt få renset ventilasjonskanalene for deg. Bestill gjerne rens hvert 3 – 5 år, og benytt samtidig sjansen til å få sjekket at anlegget ditt fungerer som det skal.