Etterisoler gulvet
Skal du legge nytt gulv bør du vurdere å etterisolere. Et dårlig isolert gulv er kaldt, og trekker ned komforten i boligen din. Ved å etterisolere gulvet stenger du kulda ute, og får gulv som er bedre å både gå og leke på.
Etterisoler gulvet |
---|
Mål: bedre bokomfort, redusert energiforbruk |
Energikutt: 5 kWh pr kvadratmeter (i 80-tallsboligen) |
Pris: bare 5–600 kr/m2 ekstra når du uansett legger nytt gulv. I underkant av 2000 kr/m2 ellers. |
Spør: byggmester / tømrer / innblåsningsfirma (du kan også gjøre en del selv) |
Å etterisolere gulvene vil kanskje ikke redusere energiforbruket i boligen din mest, men det kan ha utrolig mye å si for bokomforten. Det er på gulvene du kjenner trekk og kulde aller best. Isolasjonen hindrer også trinnlyd, så er du sensitiv for lyd kan dette være en grunn i seg selv til å få etterisolert.
Hvis det først og fremst er trekk og luftlekkasjer som er et problem, holder det kanskje å tette bedre. Fjern listene, fyll med dyttestrimler og bruk elastisk fugemasse eller byggtape til å forsegle.
Samtidig er det mange boliger som har både gammel og lite isolasjon i gulvene. Gjelder dette deg, eller skal du uansett legge nytt gulv bør du etterisolere gulvene dine. Du kan etterisolere gulvene både fra undersiden og oversiden. Det er også mulig med innblåsning av isolasjon.
Når bør du etterisolere gulvet?
- Hvis du uansett skal legge nytt gulv.
- Hvis det er gulvkaldt og dere kjenner trekk fra gulvet.
- Hvis det er ikke holdt å tette luftlekkasjer.
- Hvis du vet at det er for lite isolasjon i gulvet.
- Hvis du er lydsensitiv og det er lytt mellom etasjene i boligen.
- Hvis du skal pusse opp og gjøre en større energioppgradering av boligen.
- Hvis dere har kjeller med enkel tilkomst, hvor det er enkelt å etterisolere gulvet fra undersiden.
Hva koster det å etterisolere gulvet?
- Det er billigst å etterisolere hvis du uansett skal legge nytt gulv. Da koster det rundt 5-600 kroner ekstra pr kvadratmeter for å få gulvet etterisolert. Ellers ligger prisen på i underkant av 2 000 kr/m2.
- Om – og hvor mye – energi man sparer er avhengig av gulvet man etterisolerer. Å etterisolere mot terrenget gir størst effekt.
- I 80-talshuset kan man redusere energiforbruket med rundt 5 kWh pr kvadratmeter, eller 850 kWh i en typisk enebolig. Reduksjonen vil være større i en eldre bolig.
Slik går du frem
- Få oversikt over energiforbruket, og om det er ting ved boligen eller familiesituasjonen din som vil ha innvirkning på hvordan du bør prioritere. Er det andre tiltak du bør gjøre samtidig med at du etterisolerer gulvet? Planlegger du for eksempel å etablere vannbåren gulvvarme er dette en gylden anledning.
- Gjør en vurdering på fremgangsmåte. Skal du etterisolere fra undersiden eller oversiden? Bør du velge isolasjonsmatter eller innblåsning av isolasjon?
- Ta kontakt med flere firma og be om pris på jobben. Velg det firmaet du har størst tillit til.
- Gjør tydelige avtaler om når og hvordan jobben skal være gjort, og hva du eventuelt skal og kan gjøre selv.
- Hvis etterisoleringen er en del av en større energioppgradering kan du søke støtte fra Enova.
Bestem deg for fremgangsmåte
Når du skal etterisolere gulvet er det viktig at du først bestemmer deg for om du skal etterisolere fra oversiden eller fra undersiden. Her må du spille på lag med boligen din. Opplever du at det er mye trekk fra gulvet vil du ha størst effekt av å etterisolere fra undersiden.
Velg rett isolasjon
Isolasjon kommer i flere former og materialer. Du må velge en type isolasjon som passer prosjektet du skal i gang med.
Skal du etterisolere fra oversiden kan det være viktig å velge en effektiv isolasjon som isolerer godt uten å ta mye plass. Skal du etterisolere gulvet fra oversiden kan også det å få isolasjonen blåst direkte inn i bjelkelaget være et alternativ. Ellers kommer isolasjonen som regel i matter eller faste plater. Isolasjonsplater passer f.eks godt når du skal legge flytende gulv, et gulv som ikke er skrudd fast i underlaget.
Selv om mineralull er det vanligste i Norge, finnes det byggisolasjon i bruk basert på mange andre materialer som trefiber, tekstiler, papir og plast, for å nevne noen. Materialene har ulike egenskaper, isoleringseffekt og økologisk fotavtrykk.
Se opp for fukt
Undersøk alltid om det er fukt konstruksjonen før du går i gang med å etterisolere. Er det tegn på fukt og råte bytter du ut disse bygningsdelene, og utbedrer feilene.
Når du etterisolerer endrer du også litt på byggets prinsipper. Når du er ferdig vil mindre varme slippe ut gjennom konstruksjonen. Dette gjør at temperaturen i kjelleren din blir lavere, og fordi varm luft holder på mer fuktighet enn kald luft – blir kjelleren din mer utsatt for fukt etter at du har etterisolert gulvet.
Det viktigste du gjør for å redusere risikoen for fuktskader i kjelleren er å passe på at det er nok ventilasjon, sånn at fuktig luft ikke blir værende i kjelleren, men for mye ventilasjon kan øke temperaturen i kjelleren om sommeren. Det er heller ikke positivt.
Du kan også gjøre tiltak som begrenser hvor mye fuktighet som kommer inn i kjelleren din. Har du krypkjeller bør du legge et plastdekke på gulvet for å hindre fukt fra grunnen. Det er også viktig at det aldri skal ligge vedkubber eller andre ting av organisk materiale i en krypkjeller. Du kan også etterisolere kjellermuren, legge isolasjonsmatter på gulvet, eller investere i en avfukter.
For å unngå fremtidige fuktskader skal ikke treverk legges rett på betong når du etterisolerer. Skal du etterisolere betonggulv fra oversiden bør du legge et lag som ikke lar fuktigheten slippe gjennom først, en dampsperre f.eks i form av harde isolasjonsplater, før du bygger opp gulvet og legger isolasjonen.
Stort sett vil det være bygget, eller økonomien din som avgjør hva som er mulig, og om det blir best å etterisolere gulvet fra oversiden eller undersiden. Hvis du kan velge er det, som alltid, både fordeler og ulemper med begge.
Oppleves gulvet ditt som veldig utett og trekkfullt bør du etterisolere fra undersiden, men skal du i gang med et større oppussingsprosjekt inne og uansett skifte gulvene dine – kan du benytte anledningen til å etterisolere ovenfra.
Derfor bør du etterisolere fra undersiden
Fordelen med å etterisolere gulvet fra undersiden er at du har større kontroll på, og får tettet de fleste luftlekkasjer og kuldebroer. Dette betyr at du får fjernet uønsket trekk og at du ikke bygger inn fuktighet i gulvene. Dette gjør at det som regel er litt tryggere å etterisolere gulvet fra undersiden.
Du slipper også å ta høyde fra rommet over, og du kan gjøre jobben mens bygget brukes som det pleier.
… men vær klar over at
Du samtidig tar takhøyde fra kjelleren din. Kjelleren vil også bli kaldere. Dermed vil det også bli mer fuktighet i kjelleren din. Det må du ta høyde for når du planlegger.
Derfor bør du etterisolere fra oversiden
Fordelen med å etterisolere fra oversiden er at jobben kan kombineres med å skifte gulv. Arbeidsforholdene er enklere, og du kan samtidig redusere trinnlyd, legge vannbåren gulvvarme og skjule eletriske ledninger og lignende.
…men vær klar over at
du kan ikke kan bruke rommene mens jobben pågår. Når du etterisolerer gulvene fra oversiden har du heller ikke kontroll på luftlekkasjer og blir ikke kvitt kuldebroer. Det er heller ikke alltid du kan etterisolere så mye når du etterisolerer gulvet ovenfra. Dette gjør at effekten på energiforbruket kan bli litt begrenset.
Akkurat som når du etterisolerer fra undersiden blir kjelleren din kaldere, og vil derfor også bli mer fuktig.
Har huset en kald kjeller som ikke er mye i bruk, eller det man kaller krypkjeller, som er et veldig lavt kjellerrom der gulvet som regel bare er jord- eller berggrunnen, kan det være mulig å etterisolere gulvet fra undersiden.
Fordi kjellere generelt og krypkjellere spesielt kan ha problemer med fukt, må du undersøke dette før du kan gå i gang med omfattende etterisolering av gulvet.
Du bør kontakte en byggmester eller tømrer for denne jobben. Da er du sikker på at jobben gjøres riktig, og på en måte som gjør at du unngår å få skader senere.
Slik undersøker du gulvet:
1. Start med å åpne opp og se etter om gulvbjelkene som bærer gulvet ditt – dette kalles gulvbjelkelaget – har fukt- eller råteskader. For å få best mulig oversikt bør du fjerne gammel isolasjon. Dette kan være isolasjonsmatter, eller det kan være det som kalles stubbeloftsleire. Det er viktigst at du undersøker bjelkeendene grundig. Du kan bruke en kniv eller en annen skarp gjenstand for å sjekke treverket.
2. Sjekk om det er fukt- og råteskader eller sopp- og muggvekst i bjelkelaget. Bygningsdeler som er skadet må skiftes. Er det betonggulv du planlegger å etterisolere bør du undersøke om det er fukt i betongen.
3. Sjekk om bjelkelaget er angrepet av treskadeinsekter. Er det insekter i bjelkelaget, må du du få dem fjernet først. Er skadene store må du reparere.
4. Undersøk hvilke tiltak du må gjøre for at kjelleren din skal være fuktsikker etter at du har etterisolert.
Etter at du har kontrollert at bjelkene som bærer gulvet ditt, gulvbjelkelaget, er i god stand, og du har lagt en plan for hva du skal gjøre for å sikre deg mot økte fuktighet i kjelleren kan du etterisolere. Hvis du har mulighet bør du øke isolasjonsnivået til dagens standard.
Slik går du frem for å etterisolere gulvet fra undersiden:
1. Åpne bjelkelaget fra undersiden. Du starter med å fjerne plankene i taket. Disse kalles himlingsbord og dekkbord. Du må også fjerne pappen som ligger under.
2. Ta på deg beskyttelsesutstyr som støvmaske og hansker. Gammel glassisolasjon kan irritere både øyne og hud.
3. Ta ut eksisterende isolasjon eller press den helt opp til gulvbordene. Hvis isolasjonen er uskadet kan du beholde den, men sydde isolasjonsmatter, gammel isolasjon som stubbeloftsleire og sagflis, og skadet isolasjon bør erstattes med ny isolasjon.
4. Det er gjerne overgangene i konstruksjonen som er mest utsatt for fukt. Derfor skal du spesielt undersøke bjelkeendene ut mot grunnmuren eller sokkelen. Se etter fukt og råteskader. Du bør også sjekke at bunnsvillen, den planken som fester huset til grunnmuren, ikke er fuktskadet.
5. Skal du øke isolasjonsmengden til dagens standard er du nødt til å øke tykkelsen på gulvet. Hvis det er 60 cm mellom hver gulvbjelke kan du gjøre gulvet dypere ved å feste nye bjelker på de eksisterende bjelkene. Dette kalles nedforing. Da passer nemlig de nye isolasjonsmattene perfekt mellom bjelkene. Hvis det er en annen avstand mellom gulvbjelkene er det lettere og bedre å montere nedforingen på tvers i stedet, og med 60 cm i avstand. Du sparer mye tid og bry på å slippe å tilpasse isolasjonen.
Hvis det er et betonggulv du skal etterisolere er det ekstra viktig at du tenker på hvordan du monterer nedforingen, slik at du unngår fuktskader senere. Hvis du bruker trebjelker er det lurt å skille dem fra betongen med f.eks en hard isolasjonsplate.
6. Fyll hele hulrommet mellom gulvbjelkene med ny isolasjon. Vær ekstra nøye mot ytterveggene. Hvis du må montere nedforings-bjelkene på tvers, husk at du må legge isolasjon i gulvbjelkelaget først.
7. Er gulvet du etterisolerer mot terrenget trenger du å stoppe trekk utenfra. Dette kalles en vindsperre. Vindsperren kan være duk, papp eller plater som festes utenpå isolasjonen. Dette laget skal være vindtett, men ikke helt vanntett – fuktighet skal fremdeles få slippe gjennom, sånn at isolasjonen på innsiden kan tørke. Vær nøyaktig når du gjør dette, og spesielt i overgangen mellom vegg og gulv. Du må ha en plan for vindtettingen før du legger i isolasjonen.
8. Når du er ferdig med etterisoleringsjobben må du sikre kjelleren din mot ekstra fuktighet som vil komme av etterisoleringen. Det er viktig å sjekke at kjelleren har nok og riktig ventilasjon.
Er det snakk om en krypkjeller må du i tillegg passe på at du ikke bruker kjelleren til å lagre organiske materialer, som f.eks ved eller planker. Legg også plastfolie på bakken i kryprommet hvis ikke dette er gjort fra før. Det hindrer fuktighet fra bakken.
I andre typer kjellerrom kan det være mulig å etterisolere kjellervegger og vannrør for å redusere risikoen for fuktskader.
Sintef har gjennom byggforskserien utviklet grundige beskrivelser med tegninger av hvordan du kan gå frem for å etterisolere gulvet. Søk etter 722.506, eller etterisolering av etasjeskillere. Du finner hele serien her.
Skal du legge nytt gulv er dette en super anledning til å etterisolere fra oversiden. I mange eldre boliger kan det være et betydelig varmetap fra gulvene fordi den gamle isolasjonen både er mangelfull og har sunket sammen.
Opplever du at det er mye trekk fra gulvene bør du vurdere å etterisolere gulvet fra undersiden, ikke fra oversiden.
Fordi kjellere generelt og krypkjellere spesielt kan ha problemer med fukt, må du undersøke dette før du kan gå i gang med å etterisolere gulvet.
Du bør kontakte en byggmester eller tømrer for denne jobben. Da er du sikker på at jobben gjøres riktig, og på en måte som gjør at du unngår å få skader senere.
Slik etterisolerer du gulvet fra oversiden
1. Åpne gulvet. Start med å fjerne lister, gulvbord, undergulv og eventuelle underlag, til du kommer ned til gulvbjelkelaget eller betong. Gulvbjelkelaget er de bjelkene som bærer gulvet ditt.
2. Fjern isolasjonen som ligger i gulvbjelkelaget. Er dette gammel isolasjon som sagflis eller stubbeloftsleire kan du få et firma til å suge det bort. Hvis ikke må du belage deg på en del arbeid når du skal fjerne den gamle isolasjonen.
3. Når gulvbjelkelaget er synlig bør du undersøke tilstanden på bjelkene. Se etter tegn på fukt og råte. Hold også et øye åpent for insektskader. Dette er også en gylden anledning til å se etter og tette sprekker i skjøter og overganger, sånn at du unngår fremtidig trekk.
4. Legg ny isolasjon mellom gulvbjelkene. Her kan du for eksempel bruke matter eller plater, men det enkleste og rimeligste vil som regel være å få et firma til å blåse løs isolasjon direkte ned mellom gulvbjelkene. Pass på at du tar hensyn til dørene når du bestemmer hvor mye isolasjon du skal gå for, og om du kan øke isolasjonsmengden i gulvet.
Er det et betonggulv du etterisolerer må du hindre at fuktighet fra betongen trenger inn i isolasjonen. Da bør du legge et plastdekke før du legger isolasjonen.
5. Legg undergulv.Vær nøyaktig, godt grunnarbeid er viktig og selv små ujevnheter kan få konsekvenser. Er gulvet over en uoppvarmet kjeller, eller en krypkjeller må du ha et lag som hindrer fukt, en damp- eller fuktsperre. Det samme gjelder hvis du skal legge varme i gulvet, eller hvis undergulvet ditt er av betong.
6. Du kan gjerne klargjøre for vannbåren varme i forbindelse med at du etterisolerer gulvet. Plastrør for vannbåren varme kan støpes eller legges i plater med ferdige spor. Selve vannrørene bygger ikke mer enn 2 cm, men det er viktig at gulvet under er godt isolert, sånn at minst mulig varme forsvinner nedover.
7. Legg gulvet, følg anvisningene til leverandøren din.
Sintef har gjennom byggforskserien utviklet grundige beskrivelser med tegninger av hvordan du kan gå frem for å etterisolere gulvet. Søk f.eks etter etterisolering. Du finner hele serien her.
Legg vannbåren gulvvarme
Vannbåren varme har noen flotte kvaliteter. Det er varme med høy komfort som samtidig gir deg mulighet til å ta i bruk energismarte og fremtidsrettede oppvarmingsløsninger. Har dutenkt at vannbåren varme er noe du kan tenke deg i boligen din? Da bør du benytte sjansen til å legge varmerør når du uansett skal etterisolere eller legge nytt gulv.