Familieprosjekt miljøhus

Miljøengasjement og bygginteresse gjorde at familien Haukeland tok sats da de skulle bygge hus. Huset er malingsfritt, godt isolert og varmes opp av solfanger, vedovn med vannkappe og luft-vann varmepumpe.

På utsiden av huset står en elbil i oppkjørselen. Når inngangsdøren åpnes kommer ungene løpende ut og vil vise frem lekene sine. Fra kjøkkenet kjennes lukten av sveler og i sofaen sitter besteforeldrene til barna og smiler.
 
Huset til Haukeland er et skikkelig familieprosjekt. Far i huset, Arild, er teknisk interessert. Han har teknisk fagskole og jobbet hos en byggmester. Kona Vibeke kunne mindre om tekniske løsninger, men har lenge vært brennende miljøengasjert. Vibekes far har på sin side jobbet som byggmester i over 50 år. Sammen har de bygget familiens miljøhus.

Fra idé til handling

Familien hadde tanker og ideer om hva slags miljøvennlige løsninger de ønsket i huset, men de syntes det var vanskelig å finne ut hvordan de skulle sette disse ideene ut i livet.
– Vi ba den økologiske arkitekten Vidar Rune Synnevåg Ark tegne et forslag til et godt isolert hus med fornybare oppvarmingsløsninger, sier Arild Haukeland.

Han har fått mange kommentarer på at huset kanskje bør males, men det godt isolerte huset i osp skal ikke males. Med tiden vil treverket få en jevnere, grålig fargepallett. 

Er godt isolert

Godt isolerte hus trenger mindre strøm til oppvarming, og isolasjonen følger med huset hele dets levetid. Derfor bygget familien et bedre isolert hus enn hva kravene i byggeforskriftene tilsa. De gikk for et 30 cm bredt isolasjonslag i veggene og valgte 50 cm isolasjon i taket. I tillegg valgte de trelagsvinduer som har svært lite varmetap. Varmtvann og oppvarming til de kaldeste dagene gjør likevel at det er behov for oppvarmingsløsninger, selv i godt isolerte hus.

Fornybare oppvarmingsløsninger

Her har familien ønsket å bruke ulike former for fornybare oppvarmingsløsninger. Huset på 278 kvadratmeter har et vannbårent varmesystem som dekker 80-90 kvadratmeter. For solskinnsdager har de solfangere på taket. Solfangere lar varmen fra sola varme opp vann som sirkulerer gjennom fangeren. Familien kjøpte en varmtvannstank på 750 liter som brukes til å lagre det soloppvarmede vannet. Det varme vannet brukes til oppvarming av både rommene og familiens varmtvann, alt etter som hva det er behov for. De er godt fornøyd med solfangeranlegget, men skulle de gjort noe annerledes ville Arild Haukeland valgt en enda større tank. Da ville de ha kunnet dra enda mer nytte av solfangeren.

”Alt i ett”-vedovnen

På dager uten sol har familien en luft-vann varmepumpe. Den henter varmeenergi fra luften og leverer varme mer effektivt til boligen enn vanlig elektrisk oppvarming. På de aller kaldeste dagene vil en varmepumpe måtte kombineres med en annen oppvarmingskilde. Også dette har familien Haukeland tenkt på. På disse dagene bruker familien en vedovn med vannkappe for å holde varmen. Vedovnen varmer opp både rommet den står i og vann som sirkulerer gjennom brennkammeret i ovnen. Dette vannet lagres i varmtvannstanken, og kan brukes av familien når det er behov for den. Skulle ikke dette være nok kan vedovnen også brukes som stekeovn.

Hva ble prisen?

Arild Haukeland beregnet at det hadde kostet 300 000 ekstra for tiltakene han hadde gjort, men familien og venner har gjort mye av arbeidet selv, og de har fått gode rabatter. Blant kostnadene var solfangerne med tilbehør som kostet 39 000 kr, en 750 liters tank kostet 22 000, en vedovn med vannkappe og stekeovn kostet 33 000. I tillegg kom kostnader knyttet til isolering, vinduer, arbeidet og varmepumpen.

Likevel tror Arild at dette ville ha lønt seg også for andre. Både på grunn av lavere strømregninger hele husets levetid, og fordi at selve verdien på huset vil øke. Takstmannen beregnet at verdien av huset hadde økt rundt 700 000 kroner i verdi på grunn av tiltakene familien hadde gjort.