Liten pelletskamin i kjelleren
Familien Hansen/Toeneiet på Søm i Kristiansand var lei av en parafinbrenner som gjorde det alt for varmt i huset på høsten og våren. De byttet ut parafin med pellets, og er storfornøyd.
Pellets til oppvarming i privatboliger brukes vanligvis i hus med vannbåren varme. Familien Hansen/Toeneiet har ikke vannbåren varme i sitt hus, men valgte å erstatte parafinbrenneren i kjelleren med en ny pelletsbrenner. Varmen føres opp i stua gjennom en luftekanal.
– Vi er kjempefornøyde med pelletsbrenneren. Den er enkel å bruke, og det er mye lettere å regulere varmen på denne enn på den gamle parafinbrenneren, sier Beate Toeneiet.
Informasjon om boligen
Byggeår: | 1970. Familien kjøpte huset i 2005 |
Størrelse: | 150 m2 boareal |
Gammel oppvarmingsløsning: | Parafinbrenner i kjelleren, vedovn |
Ny oppvarmingsløsning: | Pelletsbrenner i kjeller med kanal som fører varmen opp i stua. Vedovn i kjellerstua. Varmekabler på bad og vaskerom |
Andre tiltak: | Holder på å etterisolere vegger og bytte vinduer |
Økonomi: | Pelletsbrenner (utstillingsmodell) 24 000 kr. Diverse monteringsutgifter. Enovastøtte 4000 kr |
Enklere enn ved
Før pelletsbrenneren kom, holdt familien eneboligen varm en hel vinter ved hjelp av vedfyring, med gratis ved fra en kommunal skog. De hadde selvsagt avtale med kommunen for å felle trær. Far i huset, Trond Bjarne Hansen, syntes det ble litt mye arbeid med å felle, frakte, kappe, kløyve, stable og fyre. Derfor var de motiverte for å gå over til pellets.
– Pellets er mye enklere enn ved, forklarer Hansen. – Jeg kjøper pellets på Felleskjøpet i 16-kilossekker. Det er mye enklere enn ved, lettere å bære i hus, enklere fyring, og vi vet hva vi får når vi kjøper tørr pellets.
Forrige sørlandske snøvinter gikk familien tom for pellets, og det var litt tungvint å komme av gårde med tilhenger i snøkaoset. Da ble det heller flere småkjøp. Man får 10% rabatt på pelletsen ved å kjøpe en hel pall. Derfor har de nå kjøpt 3 paller for sikkerhets skyld, og stablet i kjellerboden ved siden av pelletsbrenneren.
Veldig fornøyd
For å fyre med pellets fyller man inntil to sekker pellets på ovnen, og trykker på på-knappen. Sekkene veier 16 kilo, og den som ikke kan løfte en hel sekk, kan for eksempel klippe hull i en sekk og fylle litt om gangen. De aller kaldeste dagene går det med en hel sekk pellets, men det er bare i de verste kuldeperiodene at familien må fylle på annenhver dag.
Tennemekanismen til pelletsbrenneren går på strøm, så ved strømbrudd må familien bruke husets to vedovner for å holde varmen. Det kan jo være greit å ha en reserveløsning i bakhånd.
Viftemekanismen til pelletsbrenneren sender ut en jevn dur når brenneren er i gang. – Jeg ville ikke hatt den i stua, for den bråker en hel del. Men siden vi hadde mulighet til å ha pelletsbrenneren i kjelleren fungerer det helt fint for oss, sier Beate Toeneiet.
De kjøpte pelletsbrenner for fire år siden, og fikk tak i en rimelig utstillingsmodell til 24 000 kroner. Pelletsbrenneren var litt større enn den gamle parafinbrenneren, så de måtte utvide det gamle avlukket til parafinbrenneren. De brukte litt penger på montering av ovnen, og Trond Bjarne Hansen ordnet muring selv. Familien fikk 4000 kroner i Enova-støtte til kjøp av pelletsovnen.
– Jeg tømmer aske innimellom, og så har vi service på ovnen annethvert år. Det fungerer veldig greit, sier Trond Bjarne Hansen.
– Det er ut å fyre med olje nå. Dessuten ble oljen bare dyrere og dyrere. Vi er veldig fornøyd med å ha gått over til pellets, da sparer vi både miljø og penger, sier Trond Bjarne Hansen.
Oljefri var på besøk hos familien Hansen/Toeneiet senhøsten 2013.