Småbarnsfamilie med bergvarmepumpe
Før brukte de tusen kroner i uka på fyringsolje – og likevel ble ikke huset varmt. Småbarnsfamilien i Lillesand kommune har fått «nytt hus» etter at oljefyren ble erstattet med bergvarmepumpe.
Maren Hegland Ingvaldsen med mannen Magnus og fire barn flyttet inn i hennes barndomshjem i Brekkestø på Justøya i Lilllesand kommune for to år siden. Den første vinteren brukte de 1000 kroner per uke på fyringsolje, men det var ikke nok til å holde varmen. Familien måtte i tillegg ha tre panelovner, og strømregninga var på nesten 2000 kroner per måned. Oppvarmingskostnadene var altså omtrent 6000 kroner per måned i den kalde årstida – og det uten at vedlikeholdskostnadene på den gamle oljefyren er regnet inn.
Informasjon om boligen
Byggeår: | ca 1970 |
Størrelse: | 240 m2 |
Gammel oppvarmingsløsning: | Oljefyr og panelovner |
Ny oppvarmingsløsning: | Væske/vann-varmepumpe som både varmer opp tappevann (varmtvannstank) og radiatorer. Vedovn (kos + backup) |
Økonomi: | Tidligere 6000 kr/mnd i oppvarmingskostnader. Reduksjon i strømforbruk på 27% |
Noe måtte gjøres
Familien vurderte å isolere 70-tallshuset og skifte alle dørene og vinduene. Men dette prosjektet ville koste for mye av både krefter og penger for småbarnsfamilien. De valgte i stedet å ta kontakt med kristiansandsfirmaet Øko, som har spesialisert seg på fornybare varmeløsninger.
Øko anbefalte dem å bore etter bergvarme, som holder plussgrader hele året uansett vær. Bergvarme er en av de beste varmekildene for varmepumper.
Den gamle oljefyren var veldig stor og kunne antakelig ha varmet opp en hel skole. Varmtvannstanken var integrert i oljefyren, og når fyren ikke brant olje, dro varmtvannstanken mye strøm. Nå er fyren byttet ut med bergvarmepumpen, som både sprer varme i huset gjennom radiatorer, og i tillegg varmer opp tappevann i en moderne og energieffektiv varmtvannstank.
Miljøvennlig og barnevennlig
– Radiatorer gir ingen brannfarlige overflater. Vi fyrer nesten ikke med ved lenger, og med mange småbarn er det utrolig deilig å slippe å passe på at ungene ikke tar på varme ovner, sier Maren Hegland Ingvaldsen.
Huset hadde vannbåren varme fra før, så familien slapp å legge nye rør. Alle de gamle radiatorene er stilt og justert, i tillegg har familien investert i tre nye radiatorer med viftekonvektor. Dette gir en mer effektiv oppvarming fordi viftekonvektoren blåser varmen ut i rommet.
– Vi valgte moderne radiatorer der oppvarmingsbehovet er størst: på tørkerommet, i gangen nede og på kjøkkenet, forklarer Ingvaldsen.
Familien Hegland Ingvaldsen er en vanlig norsk familie med fire små barn og to voksne som jobber i det offentlige. De måtte ta opp lån for å betale investeringen i bergvarmepumpa og den nye varmtvannstanken. Men det er ingen tvil om at investeringen er lønnsom.
– Vi slipper å bruke penger på dyr fyringsolje, og i tillegg har strømregningen gått ned. Se! sier Ingvaldsen, og viser fram den siste strømregningen. Der står det svart på hvitt at for november og desember 2013 var strømforbruket 27% lavere enn tilsvarende periode året før, da familien fortsatt fyrte med olje.
Følelsen av nytt hus
Noe av strømbesparelsen skyldes nok at forrige vinter var veldig kald på Sørlandet. Men samtidig har komforten i huset økt etter at varmepumpen kom. Underetasjen er ikke lenger rå og fuktig. Ingvaldsen omtaler dette som “følelsen av å ha fått et helt nytt hus”.
– Den store energibesparelsen skyldes to ting, forklarer Ingvaldsen. – For det første var oljefyren gammel og hadde lite effektiv forbrenning. Og for det andre hadde vi en gammel varmtvannstank som var integrert i oljefyren og trakk veldig mye strøm utenom fyringsperiodene.
– Det eneste jeg har å klage på er at huset ble alt for varmt den første sommeren. Anlegget skrudde seg ikke av i sommersola! Men da Øko kom og innstilte sommertemperaturen riktig så var problemet kjapt løst, sier Ingvaldsen fornøyd. – Vi anbefaler dem til alle; det er kompetente og hyggelige folk som har skikkelig peiling på hus og oppvarming!
Naturvernforbundet var på besøk hos familien Ingvaldsen våren 2014.