Er føre var, byttet ut oljefyren

I 2020 ble oljefyring i privatboliger forbudt. Kåre Andersen og familien var føre var, og byttet ut oljefyren med miljøvennlige varmepumper.

I 2020 ble oljefyring i privatboliger forbudt. Oljetanker er også en stor risiko for miljøet, ettersom de ofte er gamle og dermed utgjør stor lekkasjefare.  Dette kan skape problemer for huseier, og det kan også ende opp i en betydelig kostnad hvis uhellet først er ute. 

Kåre Andersen og familien valgte å ta  høyde for dette. Tidligere varmet de opp huset med oljefyring og hadde en oljetank på 3000 liter nedgravd i hagen.

Som erstatningsløsning valgte familien en løsning med både luft/vann-varmepumpe og luft/luft-varmepumpe. Sistnevnte ble installert før de bestemte seg for også å investere i en luft/vann-varmepumpe.

Kåre Andersen forteller at etter de fikk installert luft/vann-varmepumpen, så tror han luft/luft-varmepumpen strengt tatt er litt overflødig. Han har likevel erfart at denne kan være fin å ha i skuldersesongene før det vannbårne oppvarmingssystemet tas i bruk.

Informasjon om boligen

Byggeår:1972
Areal:ca 220m2
Gammel oppvarmingsløsning:Oljefyr tilknyttet radiatorer
Ny oppvarmingsløsning:Luft/luft-varmepumpe og luft/vann-varmepumpe supplert med elektrisitet
Økonomi:Installasjonskostnad 194 600 kr. Enovastøtte 20 000 kr

Effektiv drift

Systemet er relativt nytt, det ble installert tidlig i 2015, så familien holder fremdeles på å finne ut av hvordan det brukes mest effektivt. Foreløpig har de valgt å skru av luft/vann varmepumpen i sommersesongen, da de føler det er unødvendig energibruk når det likevel er varmt og huset trenger minimal oppvarming. Denne sommeren har de derfor kun brukt elektrisitet.

Nye og gamle radiatorer

Familien bor i Arendal i en enebolig fra 1972 med boligareal på rundt 220m2. Hovedårsaken til at valget til ny oppvarmingsløsning  falt på vannbåren varme, var at de kunne bruke store deler av det gamle systemet fra oljefyren, og at de da kunne få varme i badegulvene. De har skiftet ut tre gamle radiatorer med nyere og mer effektive utgaver, utenom disse så er både gamle rør og radiatorer i bruk. Varmepumpen er også tilkoblet varmtvannstank i kjelleren, og varmtvann varmes opp til 50 grader. Resterende oppvarming opp mot 65 grader blir gjort med elektrisitet.

Kåre Andersen er foreløpig veldig fornøyd med det nye systemet. 

– Det gir en god, jevn og behagelig grunnvarme i huset, sier han.

Varmepumpen er i prinsippet nok til å varme opp hele huset, og de har ikke behov for andre oppvarmingsløsninger i tillegg. 

– Vi har en peis i kjellerstua, men det er mest for hyggens skyld.

Fikk økonomisk støtte

Totalkostnadene for installeringen av det nye systemet var 194 600 kr, av dette fikk de tilbakebetalt 20 000 kr i Enovastøtte. Andersen fikk selv fjernet og kjørt vekk den gamle oljefyren ved god hjelp av et par kamerater, så her sparte han noen kroner. Han sier at det har vært vanskelig, og heller ikke så veldig interessant, å regne på konkrete besparelser på det nye oppvarmingssystemet. For det første er vintrene på Sørlandskysten veldig variable i temperatur. For det andre har han tre døtre som etter hvert har flyttet ut, og tror derfor det er stor variasjon i blant annet varmtvannsforbruket.

Kåre Andersen brukte oljefri.no når han skulle skifte oppvarmingsløsning. Han var veldig fornøyd med Varmepumpeservice AS og Sørmiljø Tankrenovasjon AS som han endte opp med å benytte til jobben.

Naturvernforbundet møtte Kåre Andersen høsten 2015.