Skru ned temperaturen
Visste du at den varmeste graden både er den dyreste og den minst energismarte? Her er våre fire tips til hvordan du kan skru ned temperaturen hjemme uten å måtte fryse!
Det er lett å overse hvor mye av energien vi bruker hjemme som går til oppvarming. Vi bruker fort opp mot 75 % av energiforbruket vårt til å varme opp hus og vann, og jo høyere temperatur vi ønsker, jo mer energi bruker vi.
Energiforbruket til oppvarming ikke lineært. Det betyr at du bruker en god del mer strøm på å varme opp et rom fra 22 til 23 grader, enn fra 19 til 20 grader.
Fordelen er at du kan spare ganske mye energi på å kutte temperaturen litt! En tommelfingerregel sier at du kan kutte energiforbruket med 5 % for hver grad du reduserer temperaturen.
Her er fire råd til hvordan du kan skru ned temperaturen uten at du trenger å fryse:
1. Lag temperatursoner
Bare ved å dele inn boligen din forskjellige temperatursoner kan du redusere energibruken til oppvarming med 10 – 15 prosent. Så lenge de rommene du oppholder deg mye i, som stue, kjøkken og bad, har den temperaturen du liker, kan du redusere temperaturen i andre rom, som gang, soverom og boder uten at det påvirker komforten din.
Typiske temperaturnivåer for sonene kan for eksempel være:
- Oppholdsrom som stue og kjøkken: 20 – 22 grader
- Gang og soverom: 15 – 16 grader
- Bad: 22 – 24 grader
Termostater og temperaturmålere er nyttige verktøy.
2. Senk temperaturen om natten
Senker du temperaturen om natten og på dagtid når du uansett ikke er hjemme kan du kutte energiforbruket til oppvarming med nye 15 prosent. Du trenger imidlertid mer effekt for å varme opp igjen boligen, og boligen din bør ha en viss grunnvarme, så her trenger du ikke å overdrive.
Typiske temperaturnivåer for nattsenking kan være:
- Oppholdsrom som stue og kjøkken: 15 – 16 grader
- Gang og soverom: 15 – 16 grader
- Bad: 22 – 24 grader (ikke senk temperaturen på badet!)
Et energistyringssystem hjelper deg med å holde orden på temperaturnivåene og tidspunktene.
3. Reduser innetemperaturen
Vi kommer ikke unna at det er energismart å redusere temperaturen i oppholdsrommene våre. Som nevnt før sier tommeelfingerregelen at du kutter energiforbruket med 5 % for hver grad du reduserer temperaturen. Det å redusere temperaturen i stua fra 24 grader til 21 har faktisk noe for seg.
Det fine er at det viser seg at en normalt lav innetemperatur i tillegg er både bra for helsen vår og for inneklimaet.
Er du en frysepinn? Husk at tøfler, ull og pledd gjør underverker.
4. Juster varmvannsberederen
Det er ikke bare i rommene det går an å redusere temperaturen for å spare energi. Justerer du temperaturen på varmvannsberederen din ned til 67 til 70 grader bruker du en god del mindre energi til å varme opp varmtvannet ditt. Du kan redusere temperaturen mer, hvis du vil, men da må du huske heve temperaturen i berederen jevnlig (f.eks ukentlig) for å unngå legionella.
En annen fordel, særlig for småbarnsforeldre, er at du ved å redusere temperaturen samtidig reduserer skoldingsfaren. Ulempen er at du får mindre varmtvann tilgjengelig.
Her finner du mer informasjon om hvordan du kan spare på varmtvannet.